Tiden er til boliger med nærvær Anne Mette Frost leverer
løbet af de 20 år, som Anne Mette Frost har været udlejer i, har lejernes ønsker og krav ændret sig. Det samme har Anne Mettes forretning. I dag udvikler hun i eget navn og barsler med koncept til udlejere.
Tekst: Dorthe Lundh Foto: Dorthe Lundh + privat
Artikel i Danske Udlejer.
En spritny treværelses lejlighed med altan og en moderat leje er det, unge lejere har efterspurgt i mange år. Det gør de for så vidt stadig, men nye tendenser støder til, oplever Anne Mette Frost, der både er udvikler og udlejer i Aalborg. ”Det er ikke længere nok at levere fire vægge og moderne køkken. Lejere vil bo med nærhed og naboskab og de forventer service fra udlejer”, siger hun.
De senere år er der skudt mange ejendomme op i Limfjordens metropol. Og pludselig blev det vanskeligt at finde lejere til en standard tre’er. Som partner i Frost og Kjøller Ejendomme, har Anne Mette Frost har selv været med til at udvikle cirka 300 lejemål i byen. Hun valgte med succes at bygge lidt anderledes. ”Allerede inden corona var tendensen klar – tiden er til bløde værdier, hygge og naboskab i stedet for det stringente og strømlinede, som tidligere var i høj kurs. Den udvikling har corona puffet yderligere til,” vurderer Anne Mette Frost.
Aktuelt er Anne Mette Frost bygherre på flere projekter med det tilfælles, at lejerne kommer til at bo i en lille enklave med rig mulighed for at arrangere halloweenfest for børnene og få en sludder over hækken.
Det er dog ikke kun lejernes ønsker til omgivelser, der ifølge Anne Mette Frost har ændret sig, fortæller hun: ”Optimering af boligen er helt centralt. Her i Nordjylland vil folk ikke betale meget mere end 8500 kr. i husleje for 90 kvadratmeter, men de har ikke noget imod at bo kompakt, så hvis vi kan tilbyde to børneværelser, to badeværelser og helst også et bryggers, er de gode lejere i mange år. Derfor sidder jeg og vender og drejer hver eneste kvadratmeter sammen med arkitekten forud for et nyt projekt”.
Hjelm, støvler og stiletter
Anne Mette Frost betegner sig selv som businesskvinde eller developer. Betegnelsen dækker ikke kun over udvikling målt i størrelsen på ejendomsportefølje. I øjeblikket er hun ret beset på barselsorlov med sit andet barn, men det afholder hende ikke fra at være undervejs med et nyt koncept. ”Jeg er god til at tænke i helheder. Desuden er service en helt central værdi for mig. De to ting kombinerer jeg i et full service-koncept, hvor jeg vil tilbyde udlejere at varetage alt, der vedrører deres ejendomme og også gerne deres udviklingsprojekter. De skal kunne overdrage det juridiske, administrative, praktiske, det markedsføringsmæssige – hele pakken – til min virksomhed. Sådan et tilbud findes ikke rigtigt i Aalborg i dag”, fortæller Frost. Ingen tvivl om, at Anne Mette Frosts kompetencer spænder vidt og at en typisk arbejdsdag byder på lidt af hvert. Det vidner alene hendes bagagerum om. Her har hun altid gummistøvler, et par stiletter plus nogle mere komfortable sko. ”I løbet af en dag er jeg ofte på byggepladsen, senere til møde med bank, advokat eller kommune og derefter nogle timer på kontoret, så er det praktisk at kunne skifte til passede fodtøj”, forklarer Anne Mette Frost.
Bag i bilen ligger desuden hendes sikkerhedshjelm. Den er pink og rummer et indirekte budskab ”Jeg vil gerne slå et slag for, at der ikke er noget modsatrettet i at være kvinde og erhvervs- og byggeleder. Det er der stadig mange, der ikke helt har vænnet sig til. Så jeg har bestilt hjelmen hjem fra USA for at hjælpe opgøret med fordommene lidt på vej”. Anne Mette Frost har mere end én gang som bygherre været på besigtigelse sammen med en byggesagkyndig, hvor byggelederen har kommunikeret med sagkyndige i den tro, at Anne Mette måtte være hans assistent. Også hendes håndværksmæssige kompetencer er blevet betvivlet: ”Dagen før nye lejere fik nøglerne til en af vores lejlighederne efter en fraflytning, kørte jeg forbi for at sikre mig, at maleren var færdig. Det var han ikke. Det kunne slet ikke lade sig gøre til dagen efter, hævdede han bedrevidende. Måske kaldte han mig endda lille pige,” husker Anne Mette Frost. Hun tilbød maleren et væddemål: ”Hvis jeg kan spartle hullerne i den væg på ti minutter, så er du færdig med lejligheden til i morgen, ok?”
Maleren indvilligede i den klare overbevisning, at han ville få god tid til sit arbejde, men Anne Mette Frost smed stiletterne og svingede rutineret spartlen med en hastighed, der satte maleren til vægs. Hvad Anne Mette undlod at fortælle var, at hun er datter af en maler og at hendes far har inddraget hende i sine håndværksmæssige projekter, lige siden hun var barn.
Den, der lever udadvendt, lever bedre
Allerede som 20-årig købte Anne Mette Frost sin første lejlighed på Østerbro i Aalborg, som hun satte i stand og lejede ud. Så en lejlighed til og en mere – den helt klassiske udlejerhistorie.
Hun arbejdede som freelance controller og det var også den funktion, der bragte hende sammen med Magnus Kjøller, som hun stiftede Frost og Kjøller sammen med. Rollefordelingen var, at Kjøller var silent partner og Anne Mette Frost den ledende og aktive figur.
Første projekt var renovering af en ældre ejendom med mindre end ti lejemål, men ret hurtigt blev makkerparrets fokus i stedet nybyggede nøglefærdige projekter, hvor betalingen først skulle falde, når lejemålene stod færdige. Frost og Kjøller indså dog, at det var svært at få indflydelse på indretning og konkrete løsninger. Derfor begyndte de at udvikle fra bunden selv. Da Anne Mette solgte sin andel af virksomheden efter fem år, repræsenterede ejendomsporteføljens værdi en halv milliard kroner.
De mange forskellige typer projekter og funktioner, Anne Mette har taget på sig som udvikler og udlejer, har været med til at forme hendes profil:
”Min tilgang er samarbejde. Jeg betragter kommunen som min samarbejdspartner og har erfaret, at den holdning får projekter til at glide nemmere igennem. Jeg er også typen, der går rundt og taler med håndværkerne undervejs i et byggeri. Det lærer jeg meget af, og håndværkeren oplever, at han bidrager til en vigtig helhed. Den dialog er de ofte ikke vant til”, fortæller Anne Mette Frost.
Hendes umiddelbare holdning til offentlig omtale har i mange år flugtet med de fleste udlejeres: Den der lever stille, lever godt. Men hun har indset, at der er flere fordele ved at kommunikere. Derfor fortæller hun både på Instagram og på sin blog om sine udviklingsprojekter og om at være businesskvinde, leder og mor:
”Jeg vil gerne kendes for at være ærlig, åben og loyal af samarbejdspartnere, lejere og fremtidige medinvestorer. Det må jeg jo bevise, at jeg er, både som menneske og professionel. Folk skal kunne se, at det er sådan jeg er hele vejen igennem. Derfor er jeg begyndt at kommunikere og jeg får kun positiv respons på det. Potentielle lejeres interesse stiger, når de hører historien om det sted, de overvejer at flytte ind og jeg kan indlede dialogen med nye samarbejdspartnere et helt andet sted, når de på forhånd ved, hvad jeg står for”, lyder hendes erfaring.
Anne Mette Frost håber desuden på, at hendes udadvendthed giver pote i form af en investorkreds, der har samme indstilling til at udvikle, som hun selv har, og at de kan finde fælles projekter. Iværksættergenet hviler aldrig, når man hedder Anne Mette Frost. Heller ikke når man er på barsel. For som hendes far siger, er der tre ting, der er værd at investere i: Jord, mursten og hårdt arbejde.
